Yazım Kuralları

Yazım Kuralları:

1. Dergimize Gönderilen Yazılarda Aranan Önkoşullar

  1. Dergimize gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.  Yazarlar, Dergimize çalışmalarını göndermekle bunu taahhüt etmiş sayılır. Bu konuda ayrıca DergiPark sisteminde bulunan Etik Beyan formu yazar tarafından imzalı bir şekilde aynı sistem üzerinden Dergimize gönderilmelidir.
  2. Dergimize gönderilen yazılar Turnitin intihal programı incelemesinden geçirilir. Benzerlik oranı %15’ten fazla olan çalışmalar (yazıların kaynakçası, dipnotları ve %3’ten küçük benzerlikler Turnitin incelemesinde dışarıda bırakılır) hakem incelemesine gönderilmeden reddedilir.

2. Yazıların Gönderim Şekli

  1. Yazılar, sadece DergiPark sistemi üzerinden “.doc” veya “.docx” formatında iki nüsha olarak gönderilmelidir. Nüshalardan birisi isimsiz olmalı, yazar/yazarlara ilişkin bilgileri içermemelidir. DergiPark sistemi haricinde elektronik posta aracılığıyla gönderilen makaleler dikkate alınmaz. 
  2. DergiPark sistemi üzerinden gönderilecek yazılarda, yazara ilişkin bilgilere (unvanları, kurumları, elektronik posta adresleri, ORCID numaraları) eksiksiz olarak yer verilmelidir.

3. Dergimize Gönderilen Yazılarda Aranan Hususlar

  1. Kelime Sınırları: Dergiye gönderilen yazılar, Türkçe ve İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce özetler, Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler, metin, kaynakça ve dipnotlardan oluşur. Dergiye gönderilen yazıların metin kısmı 3.000 kelimeden az ve 15.000 kelimeden fazla olmamalıdır. Özetler ve kaynakça, metin için öngörülen kelime sayısı sınırlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Türkçe ve İngilizce özetlerin en az 150 kelime olması ve 250 kelimeyi geçmemesi gerekir. Anahtar kelimelerin sayısı ise 5 kelimeden az ve 10 kelimeden çok olmamalıdır. 
  2. Başlık ve Yazar Adı: Metnin başlığı, 14 punto tüm harfler büyük, kalın ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır. Başlığın sağ altında yazarın adı yer almalıdır. Yazar adı, 13 punto, kalın, sağa yaslı ilk harfler büyük şekilde yazılmalıdır. Yazarın soyadının yanında (*) simgesiyle oluşturulacak dipnotta sırasıyla yazarın unvanı, kurumu, elektronik posta adresi ve ORCID numarası bulunmalıdır.

Örn.: Prof. Dr., Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı, e-posta: ornek@karatekin.edu.tr, ORCID: 0000-0000-0000-0000

Türkçe ve İngilizce Özet ile Anahtar Kelimeler: Türkçe özet, İngilizce özet (Abstract) ve Türkçe anahtar kelimeler ve İngilizce anahtar kelimeler (Keywords) kalın ve ilk harfler büyük şekilde yazılmalıdır.

  1. Metin:

1. Metin içerisinde içeri doğru girintili paragraflara yer verilmemeli, tüm paragraflar sola dayalı olmalıdır.

2. Yazıların gövde metni Times New Roman karakteri, 12 punto, 1,5 satır aralığında; dipnotlar ilgili sayfanın altında gösterilecek biçimde, Times New Roman karakteri, 10 punto, 1 satır aralığında ve kenarlara yaslı olmalıdır.

3. Başlıklar sırasıyla aşağıda gösterilen şekilde oluşturulmalıdır. 

I. BİRİNCİ DERECEDE ALT BÖLÜM

A. İKİNCİ DERECEDE ALT BÖLÜM (A, B)

1. Üçüncü Derecede Alt Bölüm (1, 2)

 a) Dördüncü Derecede Alt Bölüm (a, b)

 aa) Beşinci Derecede Alt Bölüm (aa, bb)

 aaa) Altıncı Derecede Alt Bölüm (aaa, bbb)

 aaaa) Yedinci Derecede Alt Bölüm (aaaa, bbbb)

4. Metin içerisinde kullanılacak yabancı kelimelerin italik olarak yazılması zorunludur.

5. Metin içerisinde içindekiler bölümüne yer verilmemelidir.

6. Metin içerisinde yapılacak kısaltmalar için kısaltmalar cetveli kullanılmamalı; kısaltılacak isim veya başlık metinde ilk defa kullanıldığında kısaltılmadan yazılarak, yanında parantez içinde kısaltması belirtilmelidir.

7. Dipnot ve kaynakçalarda benimsenen atıf sistemi “Chicago-Style" olup, bu atıf sistemine göre örnekler için tıklayınız.

8. Cümle sonunda kullanılan dipnotların cümle sonu noktalama işaretinden önce boşluk bırakılmaksızın verilmesi gerekmektedir.

9. Bir dipnotta birden fazla esere atıf yapılıyorsa her bir eser noktalı virgül ile ayrılmalıdır.

10. Dipnot ve kaynakçalarda yapılacak kısaltmalarda nokta kullanılmamalıdır.

11. Atıflarda supra, infra, ante, id, loc cit, op cit, contra kısaltmaları kullanılmamalıdır. 

12. Kaynakçada kullanılan eserlerin niteliğinden (örn.: kitap, makale vd.) bağımsız olarak tek bir kaynakça düzenlenmeli ve kullanılan eserlere yazarların soyadlarına göre alfabetik sırayla yer verilmelidir. 

13. Kaynakça Times New Roman, 12 punto, 1,5 satır aralığında yazılmalı ve kenarlara yaslı olmalıdır. 

14.Metin içerisinde atıf yapılan mevzuat veya mahkeme kararlarına kaynakçada yer verilmemelidir.

YAZIM KURALLARINI İÇEREN ÖRNEK ŞABLONA BU BAĞLANTIDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.